Słodki stół na wesele - jak go przygotować?

Weselne menu to przede wszystkim pyszne przystawki i smaczne danie główne. Nie można jednak zapominać o jeszcze jednym istotnym elemencie – uwielbianych przez gości słodkościach, które goszczą zazwyczaj na specjalnie przygotowanym stoliku. Jak zaaranżować słodki kącik, aby cieszył nie tylko podniebienia, ale również zachwycał estetyką?

ślub wesele słodki stół tort ciasta na wesele inspiracje porady kandulski.pl

Wybierz motyw przewodni

Nie ma wątpliwości co do tego, że słodki kącik powinien być dopasowany do wystroju sali i weselnych ozdób. Właśnie dlatego istotną rolę odgrywa motyw przewodni, umożliwiający nie tylko dobór idealnej gamy kolorystycznej, ale również rodzaju materiałów i akcesoriów. Poniżej przedstawiamy garść inspiracji, które mogą okazać się pomocne w poszukiwaniu odpowiedniego designu słodkiego stolika!

  • Wesele rustykalne i boho to przede wszystkim niewymuszona naturalność. Z tego względu warto postawić na drewniany stolik z mocno zaakcentowanym usłojeniem.
  • Przyjęcia weselne w stylu glamour to jasne barwy i błysk. Należy więc pomyśleć o białym meblu, wykończonym połyskującym lakierem.
  • Eleganckie wesele w stylu Hollywood to blichtr i splendor – będzie więc doskonałą okazją do wykorzystania stolika w kolorze złota, ozdobionego białymi cyrkoniami.
  • Przyjęcia weselne w stylu vintage to delikatność – warto wziąć więc pod uwagę starannie „postarzony” mebel w kolorze pudrowego różu bądź delikatnego błękitu.

Wskazówka – przygotowując słodki stół, pomyśl o wypożyczalniach mebli. W ten sposób zaoszczędzisz sporą sumę!

Zaplanuj słodkie menu

Słodki stół to przede wszystkim doskonale dobrane menu. W jadłospisie zagościć mogą między innymi pięknie udekorowane muffinki, klasyczne ciasta, kruche ciasteczka i eleganckie pralinki. Planując zakup bądź samodzielnie wykonanie słodkości, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim liczbę gości, ich preferencje, a także to, czy wśród zaproszonych znajdują się najmłodsi (w tym przypadku warto zadbać o specjalną przekąskę dla maluchów). Weselne słodkości to jednak nie tylko smak, ale również design – najlepiej, jeśli będzie wpisywał się w motyw przewodni i uzupełni całość wystroju. Nie powinno stanowić to jednak problemu – wyjściem z tej sytuacji są chociażby barwione lukry i masa cukrowa, którą można dowolnie formować.

Oszacuj ilość smakołyków

Nie przesadzaj z ilością słodkości! Mimo że czasami trudno oszacować dokładną ilość, nie warto decydować się na nadmiar. Weselni goście mają przecież do dyspozycji jeszcze wytrawne menu, a także deser główny, czyli torty weselne. Można więc założyć, że na każdego gościa powinno przypadać od 2 do 3 kawałków ciasta – pozostałe słodycze, takie jak muffinki czy ciasteczka mają stanowić jedynie urozmaicenie.

Skomponuj pasujące dekoracje

Zwieńczeniem słodkiego stolika na weselu są oczywiście dekoracje. Tak jak inne elementy, powinny one idealnie wpisywać się zarówno w tematykę wesela, jak i wystrój sali. Niezwykle popularne w ostatnim czasie stały się elementy wykonane z koronki, tematyczne winietki, balony wypełnione połyskującym konfetti czy kwiatowe dekoracje ułożone w nietuzinkowe kształty.

Wskazówka: dopasowując ozdoby, warto posiłkować się np. inspiracjami zamieszczonymi w sieci – weselne moodboardy i zdjęcia słodkich stolików mogą okazać się nieocenioną pomocą w komponowaniu własnego kącika pełnego ciast i innych cukierniczych smakołyków.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj