Jak kupować tort weselny?

Tort weselny – maestria smaku i formy

Historia, obyczaj i współczesność
Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce te wielkie słodkości pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony, żony Zygmunta Starego.

Tort zagościł w kulturze wielu krajów jako symbol dobrobytu i szczęścia. Stał się nieodłączną częścią menu różnorodnych uroczystości i imprez okolicznościowych, głównie przyjęć weselnych. Im bardziej wykwintny, tym więcej pomyślności w życiu Pary Młodej rozpoczynającej nowy etap życia.

Wielu cukierników korzysta z przepisów i tradycyjnych receptur, które często trzymane są w ścisłej tajemnicy, aby nie dowiedziała się o nich konkurencja. Konsultując z klientem smaki i dekoracje, cukiernicy często tworzą specjalnie na zamówienia bogato zdobione torty weselne. Nawet w sztuce kulinarnej tradycja świetnie współgra z nowoczesnością, a dowodem na to jest zdolność do zrealizowania najbardziej wyszukanych pomysłów. Liczne cukiernie, prześcigając się w nowatorskich koncepcjach, spełniają marzenia klientów. Przetwarzają wizje w cukiernicze cuda.

Każdy tort weselny jest niepowtarzalny, ma niezapomniany smak. Jest obowiązkowy, bo bez weselnego tortu nie będzie słodkiego życia dla małżonków. Bywa piętrowy, wielosmakowy, często wjeżdża na salę weselną w uroczystej oprawie, z fajerwerkami, przy zgaszonych światłach. Krojenie tortu rozpoczyna Pan Młody i pierwszy kawałek podaje swojej wybrance. Następnie Panna Młoda rewanżuje się tym samym. Dopiero potem nowożeńcy kroją wspólnie tort z przeznaczeniem dla gości.

Tort weselny jest często ważnym punktem programu uroczystości weselnej. Jest także wielką niespodzianką, a co za tym idzie przyjemnością dla Pary Młodej i zaproszonych gości. Trzeba przyznać, iż taka wielka słodycz to podstawa każdego wesela. Nawet jeśli nie przepadamy za takim ciastem, powinno ono znaleźć się na liście weselnego menu. Każda Para Młoda może wybrać coś dla siebie. Obecnie tworzone są nietypowe torty, oryginalne smaki i kształty.

Styl i kształt tortu

Różne detale przyjęcia ślubno-weselnego można dopasować do charakteru nowożeńców, ich wymagań, fantazji i oryginalnych upodobań. Nawet tort!

Najpopularniejsze są piętrowe torty okrągłe. Można jednak upiec inny kształt, np. tort kwadratowy, trójkątny, a nawet w kształcie kuli, serca. Tort tradycyjny bądź ekstrawagancki.

Torty są – tak jak odzież, meble – projektowane na indywidualne zamówienia, dla każdego klienta. Cukiernicy robią teraz dzieła sztuki ze słodkości, stając się tym samym współczesnymi projektantami ciast.

Oferta tortów weselnych to szeroki i przeróżny wachlarz smaków i kształtów.  

Wyróżnić można torty:

eleganckie i wytworne, stylizowane na królewskie desery szalone w przeróżnych kształtach i barwach romantyczne, różane, kwadratowe, trójkątne, prostokątne w kształcie serca lub dwóch złączonych serc w kształcie podkowy.

Pod względem ustawienia również istnieje podział:

Tort piramida, wielopiętrowy, którego części trzymają się jedna na drugiej bez pomocy stojaka
Tort płaski na lustrze
Tort na fantazyjnym, wieloramiennym stojaku (ilość ramion stojaka uzależniona jest od liczby gości, wagi tortu i zaplanowanych porcji)

 Kolor tortu

Z reguły przygotowuje się torty białe z kolorowymi dodatkami, jednak nie jest to ogólnie przyjęta zasada. Zarówno kształt, smak, jak i kolor tortu to indywidualny wybór. Najważniejsze, aby wybrany tort dodał całemu weselu posmaku elegancji i wykwintności.

Kolor tortu uzależniony jest od składników. Ciasto może być:
- biszkoptowe
- kruche
- smakowe (czekoladowe, śmietankowe, kakaowe, owocowe itp.)

Nasącza się je różnymi alkoholami - winem, rumem, wódką, brandy lub aromatami - waniliowym, pomarańczowym itp. Masa również bywa różna – począwszy od najprostszego dżemu czy konfitury, poprzez budyń, do specjalnych mas i kremów, np. migdałowych, śmietankowych.

Kolorowe dodatki do tortu to:

posypki
owoce
orzechy
dekoracje z lukru
kwiatki z masy migdałowej, czekoladowej lub innej
kuleczki lukrowe w kolorze srebrnym bądź złotym

Cukiernicy spełniają nawet najbardziej wyszukane pomysły, tworząc fantazyjne torty, które nie tylko pięknie wyglądają, lecz również wybornie smakują.

Smak tortu

Para Młoda nie jest w stanie wybrać smaku, który pasować będzie wszystkim gościom. Są tu więc dwie metody -  albo młodzi decydują się na smak neutralny, który z reguły pasuje większości osób (śmietankowy, waniliowy), albo dobierają smak tortu do własnych, indywidualnych upodobań. A zrobić można wszystko – od gruszki i mango po tort cytrynowy, a nawet marchewkowy. Można również – podzielić tort płaski np. dwa złączone serca, na tort dwusmakowy. A jeśli wybiera się tort piętrowy bądź taki na stojaku, gdzie każda część umieszczana jest osobno – wtedy łatwiej zamówić więcej smaków, np. 4-piętrowy i 4 różne smaki.

Pośród szerokiej gamy wyrobów cukierniczych znaleźć można torty lżejsze – puszyste, z bitą śmietaną i owocami, a także torty treściwe – na bazie kremów węgierskich, orzechowych, toffi oraz czekolady.
Coraz częściej mistrzowie cukiernictwa tworzą swoje dzieła w oparciu o najwyższej jakości produkty, tzn. przygotowywane na naturalnych składnikach spożywczych, bez żadnych konserwantów oraz polepszaczy.

Przykładowe smaki tortów weselnych:

śmietana-truskawka
śmietana-malina
śmietana-wiśnia
śmietana-owoce leśne
śmietana-czarna porzeczka
śmietana-truskawka-poziomka
czekoladowy
tiramisu
choco-chery z wiśniami
krokant w rumie
irish coffe
mięta z płatkami czekolady
latte machiatto
nutella
mocca-cytryna
czekolada-toffi
czekolada-pomarańcza
czekolada-brzoskwinia
czekolada-gruszka
czekolada-wiśnia
twarogowo-jagodowy
bezowy
pistacjowy
orzechowy

Zdobienie tortu

Figurki Pary Młodej na szczycie tortu są już nieco przeszłe, choć wciąż mają swoich zagorzałych zwolenników. Przy współcześnie dostępnych technikach można przygotować dowolne zdobienie z cukru, a nawet nadrukować na torcie zdjęcie, wybrane motto lub monogramy. Najważniejsza zasada – należy umieścić na torcie coś, co jest bliskie obojgu.
Żywe kwiaty jako dekoracja – świecą obecnie triumfy. Nadają lekkości i elegancji.

Najbardziej wyszukane i fantazyjne torty, które nie tylko pięknie wyglądają, lecz również wybornie smakują, ozdabia się najczęściej:

- polewą (np. marcepanową, karmelową, kremową)
- lukrem
- żywymi kwiatami
- czekoladowymi listkami
- kolorowymi posypkami
- kawowymi ziarnami
- różami i figurkami
- galeretką
- owocami (świeżymi lub kandyzowanymi)
- orzechami (takimi jak: pistacje, migdały, fistaszki, orzechy laskowe, włoskie, arachidowe)

Tort weselny to wyjątkowa ozdoba stołu, to prawdziwy smak słodyczy.

Koszt

Cena tortu uzależniona jest oczywiście od wagi. A wielkość tortu – od liczby gości na przyjęciu weselnym, zakładając 100-gramową porcję na jedną osobę.
Każdy cukiernik jest w stanie, wykorzystując swoje doświadczenie, doradzić w tym temacie.
Cena przeciętna tortu: od 40 do 60 zł za 1 kg. Gdzieniegdzie wpłaca się dodatkowo kaucję za wypożyczenie stojaka na tort.
Najczęściej cukiernia oferuje bezpłatny dowóz tortu na miejsce uroczystości weselnej.
Na salę weselną z reguły nie są przyjmowane „wyroby własne", ciasta, torty przygotowane np. przez babcię, ciocię itp. Nie można więc zaoszczędzić na torcie. Miejsca znane z organizowania wesel, dbając o swoją renomę, pragną potwierdzenia zakupu z danej cukierni. To wszystko dla dobra gości, a także pewnego rodzaju zabezpieczenie dla restauracji, gdyby np. wystąpiło zatrucie u gości weselnych, zakażenie salmonellą itp.

Terminy

Najlepiej złożyć zamówienie na tort trochę wcześniej, nie na ostatnią chwilę. Każda cukiernia ma swój czas oczekiwania, np. ok. 2 tygodni od przyjęcia zlecenia na wypiek. Wszystko oczywiście zależy od obłożenia terminów, urlopów pracowniczych oraz pory roku (są miesiące, w których częściej zawierane są związki małżeńskie i organizowane przyjęcia weselne).

Cukiernie

W każdym polskim mieście funkcjonuje kilka, a nawet kilkanaście cukierni – rodzinnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Charakterystycznych dla danego regionu kraju, mniej znanych w innym województwie, np. w Katowicach, Siemianowicach – cukiernia A. Bończyk, w Poznaniu i okolicach – cukiernia Zagrodnicza, w stolicy – cukiernia A. Cieślikowski. Istnieją również cukiernie sieciowe (ogólnopolskie) oraz takie z kapitałem zagranicznym. Każda ma swoje tajemnice, sekretne przepisy, swoje oferty specjalne, a co najważniejsze stałych klientów.

Stosowanie naturalnych i najwyższej jakości składników, dbałość o wyjątkową kompozycję smakową i wygląd każdego ciastka, a do tego odrobina finezji - to sekrety każdej liczącej się na rynku cukierni. Torty weselne wytwarzane współcześnie uświetniają wyjątkową uroczystość, jaką jest wesele. I bardzo często te słodkie, cukiernicze cuda zachwycają Parę Młodą oraz zgromadzonych gości nie tylko smakiem, lecz także wyjątkowo apetycznym wyglądem.

Autor: Magdalena Cielecka / www.abcslubu.pl

Oceń ten artykuł
(2 głosów)

1 komentarz

  • Link do komentarza Sandra8855 środa, 28 czerwiec 2017 07:15 napisane przez Sandra8855

    Jestem bardzo zadowolona z tortu zamówionego w La Verona Legionowo.
    Pierwszy raz posmakował mi tort!!!!
    W innych cukierniach nie potrafią robić tortów.

Skomentuj