O zapachu ciepłych croissantów i bagietek z rana - wywiad z właścicielami francuskiej cukierni Nad&Greg

My, Polacy wiemy, co dobre i uwielbiamy słodkości - każdy z nas może śmiało podpisać się pod tym stwierdzeniem. Jednak co się stanie, kiedy do Polski zawitają Francuzi zakochani w słodkich smakach? Powstanie miejsce takie, jak Nad&Greg! Specjalnie dla Was, drogie Pary Młode, przeprowadziliśmy krótki wywiad z właścicielami najlepszej francuskiej cukierni w Krakowie. O tym, dlaczego warto rozważyć słodkości rodem z Francji na własny ślub i wesele opowiada Nadege - zapraszamy do lektury! 

1. Skąd pomysł na cukiernię francuską?

Chcieliśmy odnaleźć to uczucie, które ma się wchodząc do cukierni we Francji czy w Belgii: nie wiadomo co wybrać i w którą stronę patrzeć! I ten zapach ciepłych croissantów i bagietek z rana...Kiedy przyjechaliśmy do Krakowa, próbowaliśmy znaleźć miejsce, które proponuje tradycyjne francuskie ciastka. Niestety żadnego takiego nie było. Jako, że jesteśmy raczej łakomczuchami, brakowało nam typowego francuskiego cukiernictwa w Krakowie.
Pomyśleliśmy, że inni też mogliby być tym zainteresowani.

 
nad&gred cukiernia francuska nad&gred cukiernia francuska

 

2. Jaka jest różnica między Waszymi produktami, a tymi dostępnymi w innych cukierniach?

W Nad&Greg wszystko jest robione ręcznie. Nasze ciastka są tak wyrabiane, by cieszyć oczy i dostarczać niezapomnianych doznań smakowych. Kiedy ktoś składa u nas zamówienie dokładamy wszelkich starań, żeby je dostosować do gustu klienta: smaki, kolory, dekoracje... wszystko "szyte na miarę"! Używamy składników wysokiej jakości: ciasta pralinowego, starannie wyselekcjonowanej czekolady belgijskiej, laski wanilii z Madagaskaru, Tahiti.
Właśnie to sprawia, że nasze kreacje mają unikatowy smak. Jakość jest naszym priorytetem. 

 
nad&gred francuska cukiernia ciasteczka ciasta ciastka

 

3. Weselne słodkości - co polecacie na słodki stół?

Nasze ciasteczka są bardzo zróżnicowane, jeśli chodzi o smak, formę i kolor, co daje naprawdę apetyczny i elegancki efekt. Mimo, iż małe, obfitują w mnogość smaków, co potęguje przyjemność kosztowania słodyczy i pozostawia u gości niezapomniane wrażenia. Polecamy szczególnie nasze mini tarty  façon crèmes brûlée, cytrynowe rurki z włoską bezą, a na lato ciastko z musem jagodowym i sokiem porzeczkowym. Istna eksplozja smaków!

 
nad&greg cukiernia francuska tarty ciastkanad&greg cukiernia francuska tarta ciasto

 

4. Słodkości polskie a francuskie - w czym się różnimy? Co nas łączy?

Cukiernictwo polskie posiada swoje własne sposoby, które czasami wydają się nam, Francuzom, skomplikowane, np. przygotowanie tradycyjnego sernika składa się z wielu etapów. Także smaki się różnią od tych, które kojarzymy z Francji. Mak i suszone owoce są tutaj często używane. Poza tym, zawsze było sporo interakcji kulturalnych i kulinarnych między naszymi krajami: niektóre ciasta francuskie są inspirowane bezpośrednio polskim apetyzmem i hojnością. We Francji, np., polska brioszka to ta, do której dodaje się śmietankę cukierniczą, kandyzowane owoce, syrop i bezę. Jest boska! Nasz baba au rhum to również brioszka, a pochodzi od króla Stanisława Leszczyńskiego, którego cukiernik zamoczył jej pierwotną wersję w syropie z rumu. 

 
cukiernia francuska nad&greg ciastka tarty
 

5. Dla młodych par - 3 złote rady jak wybrać tort Nad&Greg

 
Porada 1:
W pierwszym dniu Waszego wspólnego życia, tort jest często gwoździem programu i wywiera wrażenie na wszystkich zebranych. Ale przede wszystkim, musi być to tort, który do WAS pasuje: na jaki macie ochotę? Może mała podróż wśród smaków? A może wręcz przeciwnie, wolicie coś bardziej tradycyjnego?
Croquembouche, piece montee, piramida makaroników, słodki stół... jest tak wiele możliwości, które mogłyby być zrealizowane na Waszym ślubie! Jedna rada: czy przychodzicie ze sprecyzowaną już wizją czy też macie jej zarys: zapytajcie o degustację. 
Porada 2:
Wasz ślub jest tematyczny? W sprecyzowanych kolorach? Przyjęcie ma miejsce na świeżym powietrzu, na luksusowej sali lub też w otoczeniu bardziej surowym?
Te elementy pozwalają nam zaproponować opcje, które integrują się z atmosferą, jaką chcecie nadać Waszemu ślubowi. 
Porada 3:
Decyzję podejmujcie w zależności od liczby zaproszonych gości: zastanówcie się, czy zamierzacie wybrać duży croquembouche czy też kombinację kilku rzeczy (słodki stół+ piece montee)?
Pomożemy Wam dokonać dobrego wyboru, abyście otrzymali odpowiednią ilość słodkości w zależności od liczby gości.
 


nad&greg cukiernia francuska ciasta ciasteczka  
Tekst i zdjęcia : Cukiernia Francuska Nad&Greg
www.cukiernia-nadgreg.pl
 
 
 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

1 komentarz

  • Link do komentarza Basinek2 piątek, 04 maj 2018 13:02 napisane przez Basinek2

    Takich artykułów nie można czytać z pustym żołądkiem. Obłędnie wyglądają te słodkości!

Skomentuj