Zdjęcie - Black Tree Studio
Aby ułatwić Wam degustację, przygotowałyśmy dla Was kilka ważnych wskazówek, dzięki którym wyniesiecie z tego wszystko, co najważniejsze. Oto one!
Zanim coś wybierzecie, pamiętajcie o budżecie
Nie każda pozycja w karcie ma taką samą cenę – wiecie o tym dobrze, dlatego zanim zdecydujecie się na rezygnację z fileta z kurczaka na rzecz polędwicy wołowej, weźcie pod uwagę jej cenę – pewne rodzaje mięsa są znacznie droższe od innych, co w konsekwencji może znacznie przekroczyć założony przez Was uprzednio budżet. Jeśli koniecznie chcecie podać na swoim weselu nieco droższe potrawy, jedyną drogą na oszczędności jest obcięcie liczby gości – ale przecież nie o to Wam chodzi, prawda? Jeśli widzicie możliwość negocjacji i obniżenia ceny potrawy, porozmawiajcie o tym z szefem kuchni lub managerem – być może zmniejszenie ilości dostępnych wariantów sałatek z czterech do dwóch pozwoli Wam wybrać nieco bardziej kosztowne danie jednocześnie bez uszczerbku w postaci nadwyżki kosztów.
Jeśli zatrudniliście wedding plannera, to zabierzcie go ze sobą na degustację
W przypadku, gdy organizujecie wesele samodzielnie, przejdźcie do kolejnego punktu. Jeśli jednak zdecydowaliście się na pomoc wedding plannera, skorzystajcie z jego wiedzy również podczas degustacji menu. Jego doświadczenie pomoże Wam w znalezieniu odpowiednich rozwiązań i uniknięciu potencjalnie problematycznych dań. Konsultant ślubny na pewno podpowie Wam, w co warto zainwestować nieco więcej, jakie dania można pominąć oraz gdzie poszukać oszczędności.
Przywiązujcie wagę do detali
...takich jak na przykład prezentacja dania – co z tego, że szynka pieczona w sosie jest rewelacyjna i rozpływa się w ustach, jeśli na talerzu mamy jeden wielki bałagan? Zwróćcie także uwagę na jakość potraw i składników, z których zostały wykonane. Przyjrzyjcie się przystawkom – czy deska serów jest miękka i sprężysta, czy kawałki serów były pokrojone z dużym wyprzedzeniem i zdążyły wyschnąć? Czy warzywa wyglądają na świeże i sprężyste, czy raczej na nieświeże? Każdy drobiazg się liczy i ma wpływ na ogólne odczucia Młodej Pary i ich gości, dlatego zwróćcie na nie szczególną uwagę.
Poproś o możliwość rozmowy z szefem kuchni w trakcie degustacji
Kolejnym ważnym elementem degustacji potraw, które następnie będą serwowane podczas Waszego ślubu i wesela jest rozmowa z szefem kuchni odpowiedzialnym za nie. Kiedy już zakończycie Waszą degustację, nie zapomnijcie podziękować szefowi kuchni i wyrazić swojej opinii. Jeśli macie także jakieś pytania, nie wahajcie się ich zadać – nie będzie ku temu lepszej okazji niż degustacja menu weselnego.
Nie odkładajcie degustacji na ostatnią chwilę
Nie bez kozery wiele Par Młodych zaczyna przygotowania do swojego ślubu i wesela na dwa lata przed wybraną datą. Najlepszym czasem na wybór weselnego menu i degustację będzie okres między trzema a czterema miesiącami przed datą wesela. Szczególnie, jeśli planujesz dać wybór swoim gościom weselnym i przygotować na przykład, dwie opcje dania głównego. Dzięki temu, będziecie mieli więcej czasu na podjęcie ostatecznej decyzji i wprowadzenie ewentualnych zmian.
Nie bójcie się pytać o zmiany w menu
Wiele Par Młodych decyduje się na wybór konkretnych potraw nawet pomimo to, że nie wszystkie dodatki im smakują. Jeśli widzicie w menu pyszną sałatkę, ale chcielibyście dorzucić do niej jakiś składnik lub też zamienić go na jakiś inny, śmiało powiedzcie o tym managerowi lub porozmawiajcie bezpośrednio z szefem kuchni. To w końcu Wasz dzień, dlatego ważne jest, aby wszystko było tak, jak sobie wymarzyliście.
Nie oczekujcie bezpłatnej degustacji, jeśli nie podpisaliście jeszcze umowy
Jeśli podpisaliście już umowę z Waszym lokalem weselnym, prawdopodobnie degustacja menu weselnego będzie bezpłatna, jednak jeśli wciąż poszukujecie odpowiedniego miejsca lub cateringu, będziecie musieli za nią zapłacić. W przypadku testowania menu z miejsca, które prowadzi restaurację sprawa jest prosta – zróbcie rezerwację i po prostu zjedzcie miły posiłek w opcji degustacyjnej. Szukacie cateringu do wynajęcia? Zanim umówicie się na degustację, sprawdźcie ich opinie w sieci oraz wśród byłych klientów.
Nie ma potrzeby degustacji całego menu weselnego
Niektórzy managerowie restauracji powiedzą Wam dokładnie, ile pozycji z menu powinniście spróbować i pozwolą Wam na wybór Waszych ulubionych pozycji z listy, dlatego bądźcie rozsądni i racjonalni wybierając dania do degustacji. W końcu właśnie po to organizujecie degustację – aby z całego dostępnego menu wybrać właśnie te dania, które znajdą się w Waszym ślubnym menu.
Nie zabierajcie ze sobą całej rodziny i przyjaciół na degustację
Pamiętacie – degustacja menu weselnego jest przede wszystkim dla Ciebie i Twojego narzeczonego, w ostateczności, możecie zaprosić na nią swojego wedding plannera i ewentualnie – rodziców. Im więcej osób, tym więcej opinii i tym trudniejsze podjęcie ostatecznej decyzji, a cała idea menu weselnego polega na tym, aby zaserwować takie dania weselne, które uwielbiacie przede wszystkim Wy – Nowożeńcy ;). Nie traktujcie tego jako darmowej wyżerki dla druhen i przyjaciółek, podejdźcie do zadania z rozsądkiem i powagą, a podejmiecie słuszne decyzje.
Tekst: Redakcja abcslubu.pl