Odpowiednio dobrane napoje alkoholowe podkreślają smak potraw, przełamują ich nuty i sprawiają, że jedzenie smakuje jeszcze lepiej. Z drugiej strony, niewłaściwy wybór może zepsuć całe wrażenie, dlatego nie ma miejsca na przypadki.
Pierwszy toast za Młodą Parę
Alkohol pojawia się już w momencie przekroczenia progu sali weselnej przez Młodą Parę oraz gości. To chwila, w której warto sięgnąć po oryginalny szampan lub wino musujące. Białe wino musujące nie tylko podkreśli wyjątkowość tego wydarzenia, ale także wpłynie na kubki smakowe i rozbudzi apetyt. Często wybierane są takie trunki jak Cava czy Prosecco.
Jakie wina podać do poszczególnych potraw?
Podczas gdy przy toastach wybór trunków jest stosunkowo prosty, dopasowanie wina do dań może stanowić spore wyzwanie. Wina różnią się między sobą strukturą, kolorem, smakiem i ciężkością, co sprawia, że w zależności od serwowanych potraw, należy dobierać odpowiednie trunki.
Dania lekkie i przystawki
Przystawki, wiele zup, czy dania z ryb i owoców morza są najczęściej lekkie. Dlatego doskonale komponują się z białymi winami o delikatnej strukturze, takimi jak Pinot Grigio. Gdy w roli przystawki występują wędliny lub pasztety, warto rozważyć lekkie wino czerwone, na przykład Pinot Noir. W każdym z tych przypadków należy unikać ciężkich win czerwonych, które mogą przytłoczyć smak potraw.
Wina do dań głównych
Dania główne są zazwyczaj bardziej sycące i cięższe, co sprawia, że często serwuje się do nich inne wina. Do chudych mięs, takich jak drób, doskonale pasują pełniejsze białe wina oraz lekkie czerwone. Natomiast do dań z tłustszych mięs, takich jak wołowina czy wieprzowina, warto wybrać wina o bogatszym bukiecie, takie jak Chianti czy Rioja. Z kolei do dań wegetariańskich najlepiej sprawdzą się wina białe.
Jakie wina do deserów?
Podczas gdy przystawki i dania główne dobrze komponują się z winami wytrawnymi i półwytrawnymi, desery najlepiej łączą się z winami o wyraźnej nucie słodyczy. Najlepszy efekt uzyskuje się, łącząc desery z winami o podobnym poziomie słodyczy. Najlepiej rozważyć słodkie wina deserowe oraz półsłodkie wina musujące. Przy deserach czekoladowych warto sięgnąć po czerwone wina słodkie o owocowym aromacie. Szeroki wybór eleganckich win pasujących do różnych posiłków oferuje Winiarnia Zamojska. Z jej produktami można zapoznać się na stronie https://winezja.pl/wina/winiarnia-zamojska.
Oprócz wyboru win i innych alkoholi, istotne jest, aby były one podawane w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej smakują schłodzone, w tym wina musujące powinny być chłodzone co najmniej 4 godziny przed podaniem. Warto upewnić się, że obsługa dysponuje odpowiednią ilością wiaderek do chłodzenia oraz termometrami do weryfikacji temperatury trunków.
Wino to nie jedyny alkohol na weselnym stole
Wino jest jednym z najważniejszych trunków serwowanych podczas wesela, ale trzeba zadbać także o inne alkohole. Dzięki temu goście będą mieli większy wybór, co pozytywnie wpłynie na atmosferę. Oprócz wina i wódki można rozważyć serwowanie mocniejszych alkoholi, takich jak whiskey. Warto również pomyśleć o osobach preferujących koktajle, drinki i lżejsze alkohole, dlatego dobrze, aby w ofercie znalazły się takie propozycje jak Sangria, Mojito czy Spritzer.