Tort weselny: letnia eksplozja barw

Światła przygasają, błyskają flesze aparatów, Para Młoda wraz z gośćmi zbiera się na parkiecie, a wszystkie oczy skierowane są na… tort weselny. Nieodłączny element każdego wesela, jeden z obowiązkowych punktów programu, który przez chwilę jest najważniejszą częścią całej weselnej układanki.

Zadbajmy o dobór cukierni, która nie tylko zachwyci naszych gości smakiem tortu, ale również sprawi, że będzie on w każdym szczególe dopasowany do naszych oczekiwań. Sprawmy sobie dodatkową przyjemność, którą może być dopasowanie dekoracji tortu do naszych upodobań, hobby czy też weselnego stroju. Tort może stać się atrakcją wieczoru, a nie tylko bezbarwnym deserem.

Obecne cukiernictwo daje ogromne możliwości kreacji niezwykłych dekoracji, gdzie najważniejszym elementem jest precyzja wykonania szczegółów każdego elementu. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pozwólmy sobie na szczyptę szaleństwa i zafundujmy gościom ciekawe przeżycie estetyczne. Możemy śmiało wybierać w kształtach, formach i kolorach. Trendy w tortowej modzie opierają się na personalizacji dekoracji, a więc poprzez umieszczenie danego motywu dekoracji, tort staje się unikatowy i wyjątkowy dla danej Pary Młodej. Podobna zasada dotyczy smaku tortu, który powinniśmy dobrać w oparciu o nasze ulubione smaki. Letni okres skłania do wykorzystywania świeżych owoców, które doskonale komponują się z kremami czy też śmietaną.

Prezentujemy torty stanowiące odbicie letniej eksplozji barw – lekkie w formie, pełne kwiecistych motywów i mnóstwa subtelnych szczegółów, które składają się na efekt końcowy.

Tort „Słoneczna łąka”, czyli setka białych kwiatuszków z masy cukrowej. Kwiatki nie tylko mają różne wielkości i kształty, ale również delikatne żółte i perłowe środki. Końcowy efekt uzyskujemy poprzez precyzyjne ułożenie każdego kwiatka i wpasowanie go w całą kompozycję.

Tort „Pogodne niebo” to 3 poziomy różnorodności. Pierwsze, błękitne piętro tortu, to delikatnie wytłoczony wzór, w który wpasowana została lukrowa dekoracja. Środkowe piętro udekorowane jest wstążką z cukrowymi kryształkami, które lśnią niczym kryształki Swarovskiego. Górne piętro to śnieżna biel z precyzyjnie dobranym błękitnym ornamentem oraz białymi perełkami.

Torcik „Kwiat brzoskwini”, to propozycja dla osób preferujących ciemną kolorystykę tortu. Kakaowe wykończenie ciasta doskonale komponuje się z różowymi kwiatami brzoskwini oraz różowo-zielonym ornamentem wokół tortu.

Moda na amerykańskie babeczki typu „cupcake” dotarła już do Polski i coraz częściej pojawia się na weselnych stołach. Kolorowe babeczki w różnych smakach, o różnych nadzieniach i fikuśniej dekoracji, która nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Babeczki nie tylko wypierają często tradycyjny weselny tort, gdzie zamiast kawałka tortu goście otrzymują fantazyjnie udekorowane małe dzieło sztuki ale również pojawiają się na paterach obok weselnego ciasta.


Karolina Cieplak, Cukiernia Cieplak
www.cukiernia-cieplak.pl

Fot. Ela Barteczko / www.barteczko.pl

Więcej zdjęć ze słodyczami znajdziecie w sesji zdjęciowej "Słodka Panna Młoda".

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj