Abcslubu od Kuchni: Krem szparagowy i orzechowy jarmuż

Dziś propozycja na smaczną kolację we dwoje! Sezon na szparagi trwa, więc warto korzystać póki są. Jeśli chcesz zaimponować swojej drugiej połówce, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego z nutką zaskoczenia! Pamiętajcie, że szparagi to afrodyzjak, a dodatek jarmużu o orzechowym aromacie idealnie przełamie "gładki" smak kremu i z pewnością dostarczy Wam kilka witaminek :) 

Ten krem to fajna propozycja na pierwsze danie, za kilka dni podpowiem Wam co można podać na drugie :)

Na 4 porcje potrzebujecie:
- 1L bulionu
- 1 pęk szparagów białych
- 1 duży ziemniak
- jarmuż
- orzechy włoskie/laskowe
- oliwa
- olej z orzechów włoskich
- sól/pieprz/kurkuma

Szparagi i ziemniaka należy obrać. Pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie przez około 5 minut. Następnie dodać je do bulionu i gotować około 20 minut. W tym czasie przygotujcie w misce marynatę na jarmuż. Potrzebujemy jedynie 1 łyżki oleju z orzechów i 1 łyżki oliwy. Jarmuż należy w tym wymieszać, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec kilka minut w 180°C. Użyjcie jedynie liści jarmużu, łodyżki należy oderwać. Zupę zblendujcie na gładki krem, doprawcie przyprawami i gotowe! Podajcie krem z chipsem z jarmużu i orzechami włoskimi!

Smacznego!

Tekst, zdjęcia i wykonanie potrawy: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj