Abcslubu od Kuchni: Fit sałatka Prezesowej

Okres przedświąteczny, to czas kiedy więcej niż zazwyczaj siedzimy w kuchni, więc i my ze zwiększonym nasyceniem zasypujemy Was świątecznymi inspiracjami na rodzinne stoły. Dziś przepis fit - lekki ze świąteczną nutą. Pomysł należy do naszej Prezesowej, która tą pyszną sałatką uraczyła nas na wigilijnym spotkaniu bandy abc :)

świąteczna potrawa, lekka sałatka

Potrzebujemy:
- sałatę lodową
- czerwoną cebulę
- pół puszki czerwonej fasoli
- słoiczek marynowanych buraczków
- garść żurawiny
- garść słonecznika
- kozi ser

Sos:
- malinowy winegret
- pół szklanki malin
- 8 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Wszystkie składniki na sałatkę, kroimy, siekamy, wrzucamy do miski i polewamy sosem.
A sos robimy również bardzo prosto - maliny miksujemy, dodajemy do nich sok z cytryny i "ubijamy". Na koniec dodajemy oliwę. Pamiętajcie, żeby oliwę dodawać zawsze na końcu, wtedy unikniemy "zważenia" się sosu.

sałatka na święta

Smacznego i Kolorowych Świąt!

Tekst, zdjęcia i wykonanie potrawy: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com

Oceń ten artykuł
(1 głos)

1 komentarz

Skomentuj