Chyba się ze mną zgodzicie, że nie wątpliwie Królową deserów jest Beza Pavlova!!
Piękna, biała, słodka... po prostu Biała Dama na talerzu!
W tym wydaniu towarzyszy jej orszak mniejszych bezików ze słodko kwaśnym sosem z mango i malin. Do zrobienia bezy zbierałam się długo, cóż wzbudza postrach chyba u każdego :)
Ale spokojnie, to ten rodzaj przepisu gdzie musimy trzymać się skrupulatnie opisu, dodać dużo miłości od siebie i cierpliwie czekać jak deser pięknie nam rośnie :) Jeśli jednak dalej nie wierzycie, że Wam się uda, zawsze możecie wziąć do pomocy kogoś z kim "stanie przy garach" sprawia Wam wiele przyjemności... :) Ja tak właśnie zrobiłam :) Dzięki Ola za pomoc!
Jeśli z jakiegoś powodu, beza jednak nie urośnie pięknie okrągła, to zachęcam Was do eksperymentu i zrobienia deseru w formie pucharkowej - na pewno warto nie marnować bezy, bo czasem ta, która nie wygląda zbyt urodziwie okazuje się przepyszna!
Przepis
Beza:
5 białek
250g cukru
łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie bardzo powoli dodawać cukru ciągle ubijając. Na końcu dodać ocet i mąkę.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej narysować dwa okręgi o średnicy 15cm i 20cm).
Bezę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po kilku minutach zmniejszam temperaturę do 150°C i piekę 80 minut, a następnie przez 90 minut studzę w piekarniku.
Masa:
mały kubek śmietanki kremówki
serek mascarpone
cukier trzcinowy (1/3 szklanki)
owoce (najlepiej sezonowe)
Śmietankę ubić, dodając po trochu cukru, a następnie dodać serek.
Bezę wyłożyć na talerz lub paterę, posmarować kremem, przykryć drugą bezą i znów posmarować kremem. Na wierzchu ułożyć owoce.
Sos do małych bezików:
mango
garść malin
odrobina soku z pomarańczy
Mango pokroić drobno i podsmażyć na patelni razem z sokiem przez kilka minut do momentu, aż uzyskamy gęsty sos. Wystudzony sos z mango przełożyć do blendera i razem z malinami zmiksować na gładką masę. Sosem polać małe beziki.
Sosem można też polać torcik ;)
Tekst, zdjęcia i wykonanie deseru: Anna Cupczyńska, Kolor Selektywny
www.selektywnesmaki.blogspot.com