Carpaccio z buraków to moje jedno z ulubionych „imprezowych” dań. Buraki są pyszne, zdrowe i ten ich powalający piękny kolor, rozweseli każdy stół! Dziś w wersji imprezowej do buraczków dodałam owoc kaki, który o tej porze roku dostaniecie w każdym sklepie. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki (na jeden duży talerz)
- 2 ugotowane buraki
- 1 owoc kaki (persymona)
- pół opakowania roladki z sera koziego
- garść orzechów włoskich
- garść zielonych kiełków rzodkiewki
- sól, pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
Ugotowane wcześniej buraki kroję na bardzo cienkie plasterki (dobrze się tu sprawdza mandolina- polecam!). Układam je na dużym płaskim talerzu, na buraczki układam cienko pokrojony owoc kaki, wszystko posypujemy orzechami, kozim serem i kiełkami. Posypujemy solą, pieprzem, na koniec polewamy oliwą oraz octem balsamicznych i gotowe! Smacznego!

Tekst, zdjęcia i wykonanie potrawy: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com
www.selektywnesmaki.blogspot.com