Będziemy podpowiadać, jak znaleźć sposób na trudną Teściową rodem z kawałów lub też jak przyjemnie wydać kolację dla bliskich. Będziemy opowiadać jak zrobić coś zdrowego i pysznego na wieczór panieński lub na kolację we dwoje. Ot nowy pomysł dla Was.

Zaczynamy dziś na OSTRO! Sposobem na Teściową
Lekko. Sezonowo. Lokalnie. Z nutką pikanterii.
W życiu każdej Panny Młodej nadchodzi taki moment, że poznaje swoją przyszłą teściową. Przychodzi też taki moment, kiedy przygotowuje dla niej i swojego narzeczonego kolację!
Nie znam mężczyzny, który nie zgodziłby się ze stwierdzeniem , że "jego mama to najlepsza kucharka i jej obiadki to najsmaczniejsze pod słońcem jedzenie". A to jedynie dodaje Pannie Młodej jeszcze więcej stresu. Co zatem przygotować dla swojej przyszłej Teściowej na lunch/kolację - tak, aby zadowolić podniebienia Teściowej i jej syna? Ja proponuje Wam coś lekkiego, sezonowego, lokalnego z lekką nutka pikanterii ;)
Prezentuję Wam przepis na pysznego pstrąga z lokalnymi i sezonowymi dodatkami (które powinna docenić każda przyszła Teściowa) W zestawieniu z delikatną surówką, w której znajdą się podstawowe smaki słodyczy, kwaskowości i korzennych warzyw, po to by na końcu poczuć lekką nutkę pikanterii papryczki chilli :) Aby zaznaczyć kto jednak w tym związku rządzi ;)
Przepis - jak ugotować Teściową:
Kolacja dla 4 osób
Składniki:
- 4 nieduże filety z pstrąga
- laska kiełbasy Lisieckiej
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- jedna mała cukinia ( a użyłam żółtej)
- jeden nie wielki ogórek szklarniowy - długi
- jedna marchewka
- szparagi
- oliwa
- ocet winny
- sezam
- papryczka chilli
- sól morska
- pieprz
- pół szklanki białego wina lub cydru
- sok z połowy cytryny/limonki
Rybkę filetujemy, następnie dzielimy na mniejsze części (z jednego fileta wychodzą około 3-4 prostokątne części plus reszta, która nadaje się na potem na np. zupę rybną). Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek, gdy się zeszkli zdejmujemy go i wstawiamy rybę skórą do góry. Podsmażamy ok. 1,5 - 2 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki kiełbasę Lisiecką. Po kolejnych 2 minutach dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chilli (kilka plasterków). Po kolejnych 2 minutach podlewamy rybę winem (cydrem) i sokiem z cytryny. Gdy sos odparuje, obracamy rybę na drugą stronę, podlewamy odrobiną oliwy i smażymy niecałą minutę.
W międzyczasie gotujemy szparagi na parze.
Sałatka:
Cukinię, ogórka i marchewkę myjemy, suszymy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy długie paski z każdego warzywa i układamy na talerzach. Gdy czynność skończymy, warzywa posypujemy sezamem, pokrojoną papryczką i polewamy oliwą i octem. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Pstrąga serwujemy podanego na sałatce wraz z dodatkami: kiełbaską, szalotką i świeżą natką pietruszki oraz ugotowanymi szparagami.
Dajcie znać jak Wam poszło!
Smacznego!
Tekst, zdjęcia i wykonanie dania: Anna Cupczyńska, Kolor Selektywny
www.kolorselektywny.pl