Torty i ciasta ślubne

Zobacz najpiękniejsze torty weselne na sezon 2014/2015. Doradzimy ile gram tortu liczyć na jednego gościa, gdzie znaleźć najsmaczniejsze torty weselne i polecimy najpiękniejsze torty weselne z cupcakes.

Tort weselny to nie byle słodycz – to obowiązkowy punkt przyjęcia weselnego. I to niezależnie od wielkości przyjęcia. Rytuał krojenia tortu jest ściśle zakorzeniony w naszej tradycji. Wynika to z symboliki tej czynności: jest to pierwsze wspólne zadanie Pary Młodej już jako małżeństwa. Co więcej, zwiastuje to słodkie i szczęśliwe życie Państwa Młodych.

Tort na wesele to jedna z głównych atrakcji przyjęcia weselnego – to właśnie wspólne krojenie ślubnego tortu jest jedną z pierwszych rzeczy, jaką Para robi już jako małżeństwo, dlatego warto zadbać zarówno o wygląd tortu, jak i jego walory smakowe.

Słodkości weselne to już nie tylko smak, ale i wygląd. Mogą występować w różnych kolorach, smakach i kształtach, zgodnie z upodobaniami Pary Młodej. Dodatkowo, coraz częściej Młodzi rezygnują z wykładania ciast na każdym stole na rzecz słodkiego bufetu weselnego, który zgodny jest z charakterem całego wesela i stanowi nie lada atrakcję dla Gości Weselnych.

Candy bar – słodkie stoły weselnym hitem

Były już stoły wiejskie i bufety z owocami morza. Teraz jest czas stołów uginających się pod ciężarem wszelkiego rodzaju cukierków, ciast i ciasteczek, czyli tzw. candy barów. Ma być słodko, kolorowo i magicznie.

Tort weselny powinien być nie tylko smaczny. Musi zachwycać również swoim wyglądem, bo to właśnie wspólne krojenie tortu przez Parę Młodą jest jednym z głównych punktów przyjęcia. Jak nie pogubić się w gąszczu możliwości? Warto postawić na klasykę, czyli tort z różowym akcentem.

Wesele rustykalne czyli sielskie, to główny bohater trendów na sezon ślubny 2015. Jednak wydaje się, że te najczęściej wybierane wesela rustykalne, dość mocno odchodzą od ludowości i wiejskości, a bardziej przyjmują kierunek vintage. Taki melanż charakteru rustykalnego, vintage i eko.

Luty to czas Walentynek i obdarowywania bliskich sercu osób drobnymi upominkami, a przede wszystkim to czas przesyłania listów zawierających piękne, romantyczne wyznania miłosne.
A, że stare porzekadło mówi "przez żołądek do serca", warto w tym dniu pokusić się o słodkości z sercem.

Naked cake to zdecydowanie trend ślubny 2015 roku.
Oryginalny, indywidualny i wyrazisty – naked cake. Ten mocny w ostatnich latach, europejski trend wkracza do Polski.

Tort weselny to jeden z tych puzzli wesela, bez którego nie da się złożyć całości. To nie tylko smak i kolor - to też tradycja weselna. Dzielenie się tortem weselnym ma zapewnić szczęście i dobrobyt na długie lata małżeństwa.

Torty weselne od lat stanowią nieodłączny element przyjęcia weselnego. Torty weselne mają wróżyć słodkie życie świeżo poślubionym małżonkom i gwarantować budowanie dalszego życia.

Ręcznie zdobione lub malowane torty ślubne powoli zaczynają pojawiać się na ślubach osób ceniących sobie indywidualizm i prawdziwą sztukę.

Jak spędzić wieczór panieński? W jakim klimacie go zrobić? Kto powinien go przygotować?


Barwy pastelowe  to barwy jasne, łagodne, spokojne i  nieintensywne. Często zawierają dużą domieszkę bieli, która rozmywa kolor podstawowy.
Piękno pastelowych kolorów wkradło się również do świata cukierniczego.

Tort ślubny od lat budzi wiele emocji na weselu. Jeszcze kilka lat temu torty weselne były najlepszą atrakcją weselną. Dziś stanowią jeden z posiłków w menu weselnym i coraz częściej tort podaje się po pierwszym ciepłym daniu. Zwyczajowo nadal Para Młoda wspólnie kroi tort i podaje gościom.

Kiedy świat mody  i światowych wybiegów na wiosnę tego roku wyróżnił kolor różowy, Panny Młode przyklasnęły z radością. Dlaczego? A dlatego, że różowe dekoracje, dodatki i bukiety ślubne są najczęściej wybierane przez przyszłe Panny Młode.

Tak jak wesele, tak i słodki stół może być tematyczny. Zwykle powinien pasować do wesela charakterem albo kolorem, jednak kluczem w przygotowaniu aranżacji słodkości są dekoracje.

Czego nie może zabraknąć w weselnym menu? Oczywiście pysznych słodkości, którymi tradycyjnie o północy częstuje swoich gości Młoda Para.

"Słodki stół", "sweet tables", "candy bar" to nazwy urokliwych zakątków słodkości przygotowanych na specjalne okazje. Pomysł na ekspozycję słodkości tak, aby cieszyły nie tyko podniebienie ale i oko, jak zwykle przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych.

Mają one za zadanie cieszyć gości ciekawym podaniem i możliwością uraczenia się pojedynczymi smakołykami, wybierając te, które lubimy najbardziej.

Cupcakes to filozofia czystej przyjemności. Idealny rozmiar, miękkość wilgotnego ciasta, zachwycająca dekoracja, aksamitność kremu, którą czujesz na palcach i ustach. To zapach świeżych wypieków, który przenosi do czasów dzieciństwa. Czujesz wspólnotę i serdeczność, a czas nagle przestaje mieć znaczenie.

Tort jest jednym z ważniejszych aspektów całego wesela. Uwaga wszystkich gości jest skierowana w jego stronę kiedy przystrojony w płonące race wjeżdża z impetem na salę a orkiestra przygrywa słodką nutę… Jeżeli bierzecie ślub w nadchodzącym roku powinniście wiedzieć jakie torty będą na topie.

W USA to już standard - w Polsce trend, który od kilku lat gości na przyjęciach weselnych i cieszy się ogromną popularnościa nie tylko wśród dzieciaków i łasuchów - dajcie się ponieść wyobraźni i wyczarujcie na swojej imprezie najpiękniejszy słodki bufet!

Lubimy zaskakiwać i być zaskoczeni. Lubimy kiedy dzieje się coś nagle, jest nieprzewidywalne i nieszablonowe. W jaki sposób można zaskoczyć gości weselnych? Odpowiedź jest prosta: zróbmy coś wesołego, coś na słodko, coś co nasi goście będą wspominali przez długie lata…

Temat zimowych i świątecznych inspiracji pojawia się co sezon. Jest on stale urozmaicany w aspekcie florystyki, dekoracji czy mody. Bogactwo akcesoriów, materiałów i form jest tak duże, że pozwala na tworzenie prawdziwie bajkowych scenerii. Jednak prawdziwe wyzwanie stoi przed profesjonalistami w kuchni, a szczególnie w cukiernictwie.

Moda zmienia się szybko. W 2011 roku na ślubnych stołach królowała biel i czerń, w tym roku różnorodność barw i stylów - od klasycznego ecru, poprzez pastele, aż do soczystych, neonowych kolorów w stylu disco. Przyszła w końcu pora na elegancję, styl i prostotę, czyli vintage.

Jesień ma dwa oblicza. To słoneczne i kolorowe, jak również deszczowe i szare. Organizując przyjecie weselne postarajmy się wykorzystać wszystkie zalety tej pory roku – pyszne owoce, warzywa oraz orzechy o niezwykłych walorach smakowych i wizualnych. Rozmaitość jesiennych darów natury sprawia, że jest to pora magiczna i pyszna. Soczyste odcienie czerwieni, pomarańczu oraz brązu mogą nie tylko stanowić element scenerii ślubu ale również królować na talerzu.

Na temat tortów, jak widać, można pisać bez końca. I dobrze, bo dzięki tym wszystkim wiadomościom będzie Wam, nasi mili narzeczeni, łatwiej podjąć decyzję, w którą stronę chcecie pójść. Czy będzie to spokojny, klasyczny szyk bieli czy też zwariowany, wybuchający gamą kolorów tort rzeźbiony, każdy z nich ma w sobie to „coś”. Każdy z nich jest dedykowany tylko dla Was i projektowany pod Wasze wytyczne.

Tak – w końcu dotarły i do nas – słodkie stoły – wspaniała atrakcja na wesele. Każdy, kto jest miłośnikiem detali zakocha się w nich od pierwszego wejrzenia.

Cały pomysł słodkiego stołu polega nie tylko na tym, żeby to ładnie wyglądało i świetnie smakowało, ale również gromadziło osoby wokół niego. Słodkie stoły to świetna zabawa połączona ze smakiem i doznaniami wizualnymi – każdy stół może wyglądać inaczej. Najważniejsze to ustalić jakiś konkretny temat przewodni i pod to przygotować słodkie stoły. Zdarzają się słodkie stoły oparte na kolorach przewodnich całego wesela, na tematach kwiatowych lub stylu przewodnim całości. Spotyka się też spełnienie marzeń dziecięcych. To naprawdę cudowny dodatek na wesele, ale nie tylko. Pamiętajmy, że słodkie stoły stają się tak popularne, jak torty na urodziny chociaż nie należy mylić pojęć – tortów nie zastępują.

Czekamy długo na ten ważny dzień, planujemy każdy najdrobniejszy szczegół tak, aby wszystko było idealne. Wiele uwagi poświęcamy różnym sprawom i w tym wszystkim także wybór tortu nie należy do najłatwiejszych. Firmy działające w słodkiej branży prześcigają się, aby sprostać oczekiwaniom klientów. Nowy trend w tej dziedzinie, jak można zauważyć, tworzą cupcakes, małe, wielkości filiżanki (stąd też pochodzi nazwa) babeczki.

Jak wybrać odpowiedni tort weselny?

Przygotowania do ślubu wymagają czasu i zgrania wielu różnych elementów tak, aby stanowiły jednolitą całość. Wybór sali, orkiestry, dekoracji, sukni ślubnej, obrączek i tortu... Jak odpowiednio zgrać wszystkie te elementy, żeby całość prezentowała się tak, jak sobie wymarzyłyśmy?

Światła przygasają, błyskają flesze aparatów, Para Młoda wraz z gośćmi zbiera się na parkiecie, a wszystkie oczy skierowane są na… tort weselny. Nieodłączny element każdego wesela, jeden z obowiązkowych punktów programu, który przez chwilę jest najważniejszą częścią całej weselnej układanki.

Moda na Cupcakes

Wesele musi być zorganizowane bez pominięcia, jakiegokolwiek szczegółu. Przyjęcie musi spełniać wszystkie oczekiwania Pary Młodej, jak i gości. Można śmiało przyznać, że każdego miesiąca pojawiają się coraz lepsze i bardziej atrakcyjne pomysły i koncepcje przyjęcia weselnego. Warto śledzić wszystkie nowinki związane z organizacją wesela.

Przyszli Państwo Młodzi poszukując tortu weselnego kierują się nie tylko smakiem, ceną, renomą cukierni, ale równie często chcą, aby ich tort ślubny pasował do koloru przewodniego wesela. Zamawiając kolorowy tort nie zawsze mają pewność, czy spełni on oczekiwania estetyczne, czy odcień kolorowego lukru bądź dodatków będzie odpowiedni.

Fantazyjne babeczki zdobywają sobie w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Pojawiają się na naszych stołach przy bardzo różnych okazjach, coraz częściej królują również na stołach weselnych.

Jeżeli wiodącym kolorem Waszego wesela będzie któryś z odcieni niebieskiego: błękit, granat, a może turkus, to barwy te pojawią się zapewne jako akcent w ubiorach Młodej Pary, w dekoracjach kwiatowych, nakryciach stołu oraz wielu innych elementach wystroju wnętrza sali weselnej.

Tort weselny – maestria smaku i formy

Historia, obyczaj i współczesność
Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce te wielkie słodkości pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony, żony Zygmunta Starego.

Tort jest często ważnym punktem programu uroczystości weselnej. Jest także wielką niespodzianką, a co za tym idzie przyjemnością dla Pary Młodej i zaproszonych gości.

Moda ślubna to nie tylko suknie ślubne, dekoracje ślubne, bukiety ślubne, oprawa muzyczna ale równie torty weselne. Już dawno cukiernicy zauważyli, że nie zawsze smak tortu się liczy co jego wygląd, wielkość i efekt z jakim jest prezentowany na przyjęciu weselnym.

Dla przyszłych Par Młodych, które biorą ślub w miesiącach letnich wybór właściwego tortu i ciast na wesele stanowi nie lada wyzwanie. Czy podczas wyboru słodkości weselnych należy kierować się swoim smakiem, czy może wybrać coś neutralnego?Co brać pod uwagę przy wyborze ciast?