Wydrukuj tę stronę

Kwas traneksamowy jako lek i składnik kosmetyków – dowiedz się więcej!

Cierpisz na problemy skórne, które wynikają z nieprawidłowej pracy naczyń krwionośnych? Na Twojej cerze pojawiają się przebarwienia? Pozbędziesz się ich dzięki kosmetykom zawierającym kwas traneksamowy. Dowiedz się, dlaczego substancja ta tak doskonale radzi sobie z tego typu problemami.

ślub wesele pielęgnacja i spa porady medyczne dermokosmetyki Arkana Cosmetics

Kwas traneksamowy – od leczenia krwotoków do kosmetyki

Kwas traneksamowy to nie pierwszy przypadek, gdy substancja wykorzystywana w medycynie znalazła swoje zastosowanie również w kosmetyce. Kwas traneksamowy zaczęto stosować podczas przeprowadzania skomplikowanych zabiegów operacyjnych po tym, jak odkryty jego właściwości zmniejszające krwawienie. Miało to szczególne znaczenie w przypadku ratowania osób, które ulegały ciężkim wypadkom, w wyniku których traciły duże ilości krwi. Przeciwkrwotoczne właściwości polegają na wstrzymywaniu produkcji plazminy, czyli białka, które zapobiega krzepnięciu krwi.

Zastosowanie w kosmetyce

W związku z tym, że niektóre problemy ze skórą są związane z nieprawidłową pracą naczyń krwionośnych, kwas traneksamowy stał się interesującym przedmiotem badań dla kosmetologów. Okazało się, że substancja ta pomaga w leczeniu takich dolegliwości jak trądzik różowaty czy pokrzywka. Kwas traneksamowy wzmacnia naczynka krwionośne, dzięki czemu niweluje widoczne na skórze pajączki i zaczerwienienia. Ponadto pomaga również załagodzić stany zapalne oraz swędzenie.

Rozjaśnij swoją skórę dzięki kwasowi traneksamowemu

Dalsze badania wykazały, ze kwas traneksamowy rozwiązuje również problemy związane z przebarwieniami skóry. Jego rozjaśniające działanie polega na hamowaniu nadmiernego lub niekontrolowanego przez organizm wydzielania melaniny. Zapobiega również gromadzenie jej w jednym punkcie, dzięki czemu na skórze nie powstają niechciane plamy. Dzięki kwasowi traneksamowemu skutecznie zniwelujesz przebarwienia, które:

  •  powstają w wyniku działania promieni UV (plamki o brunatnym lub żółtawym zabawieniu),
  • są efektem zmian hormonalnych (trądziki),
  • występują jako powikłania stanów zapalnych (zaczerwienienia),
  • wynikają z naturalnego procesu starzenia się skóry (nierówny koloryt skóry),
  • są spowodowane przyjmowaniem leków (najczęściej przyjmowanych doustnie środków antykoncepcyjnych),
  • powstają w efekcie przebytych chorób (dyskoloryt skóry).

Kwas traneksamowy – jakie ma właściwości?

Jeśli w składzie kosmetyku znajduje się kwas traneksamowy, możesz mieć pewność, że preparat ten nie podrażnia, a łagodzi skórę. Właśnie dlatego kosmetyki z kwasem traneksamowym mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby z cerą wrażliwą, przesuszoną czy naczynkową. Cechują go również właściwości higroskopijne, dzięki czemu może być wykorzystywany także w kremach i innych preparatach, których celem jest nawilżanie skóry.

Czy istnieją przeciwwskazania?

Mimo że kwas traneksamowy jest substancją bardzo bezpieczną, istnieją przeciwwskazania do używania preparatów, których jest składnikiem. Kwasu tego nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby, u których stwierdzono podniesioną krzepliwość krwi. Wybierając kosmetyk z tą substancją, należy również upewnić się, że nie jest się uczulonym na żaden z pozostałych składników preparatu.

 

Tekst i zdjęcie: Arkana Cosmetics,
www.arkana.pl

Oceń ten artykuł
(0 głosów)