Mam dziś dla Was kolorową propozycję na lżejsze wersje świątecznych jajeczek, których co jak co, ale w święta zabraknąć nie może !
Tym razem przepis powstał pod czujnym okiem dietetyka Marty Lutak z Akademii Odżywiania, a ja przyczyniłam się do stylizacji i zdjęć tych kolorowych , energetycznych przekąsek !
Zapraszam i życzę smacznego !
Przepis :
9 jajek ugotowanych na twardo
Dwie garście świeżego szpinaku
½ awokado
łyżka jogurtu greckiego
mały posiekany ząbek czosnku
sok z cytryny
biały pieprz
sól
4 łyżki musztardy (najlepiej miodowej)
Curry
1 łyżeczka suszu buraczanego lub 1 burak
Wykonanie
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, następnie każde jajko przekroić na pół. Z jajek wyjąć żółtka i utrzeć je razem z jogurtem, aż nabiorą konsystencji pasty. Doprawić do smaku i podzielić na trzy części. Jedną z część wymieszać z musztardą i dużą szczyptą curry.
Do drugiej części dodać rozgniecione awokado i zblendować raz jeszcze. Jeśli kolor jest za mało zielony. Zblendować szpinak i dodać wyciśnięty sok. Do trzeciej części masy dodać susz buraczany lub upieczonego startego na najdrobniejszych oczkach buraka. Połówki jajek nadziewać kolorowymi pastami.
Tekst i Zdjęcia: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com