Przepis na lody o smaku lemon curd
Składniki:
- mały kubek śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 150 g lemon curd*
- pół szklanki cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy serek, lemon crud i mieszamy w mikserze.
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki - najlepiej na całą noc. Co kilka godzin, lody wyjmujemy i mieszamy.
Gotowe podajemy np. w wafelkach.
Przepis na lemon curd:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanka oliwy
Z cytryn wyciskamy sok. Składniki umieszczamy w metalowej misce i mieszamy. Miskę wstawiamy na garnek z gotująca się wodą i cały czas mieszamy masę do uzyskania konsystencji budyniu. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do ubitej śmietanki i serka.
Przepis na lody o smaku limonki i bazylii
Składniki:
- mały kubek śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- pęczek bazylii
- 2 limonki
- 1/2 szklanki cukru pudru (ja dodaję mniej)
Z bazylii i cukru robimy bazyliowy cukier czyli bazylię wraz z cukrem siekamy w mikserze. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek i cukier bazyliowy oraz sok z dwóch limonek. Całość miksujemy, przekładamy do pojemnika i robimy dokładnie tak samo jak w przypadku naszych pierwszych lodów.
Orzeźwiającego tygodnia dla wszystkich!
Tekst i zdjęcia: Anna Cupczyńska, Selektywne Smaki
www.selektywnesmaki.blogspot.com