Abcslubu od Kuchni: Przepis na zupę z zielonych szparagów

Nie tylko sezon ślubny mamy w pełni, ale także sezon na szparagi trwa i cieszy nasze oko pięknymi zielonymi i białymi warzywami.

Szparagi to drogocenne źródło witamin i składników mineralnych, zawierają bardzo mało kalorii, Panny Młode możecie je jeść bez obaw ;)
Ale, ale ...
Szparagi są też jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków!
Ja lubię szparagi solo, gotowane na parze, podane z jajkiem w koszulce.

Dziś proponuję Wam małą szparagową klasykę, jednak trochę przełamaną.

Zupa krem z zielonych szparagów,

bo to właśnie danie Wam dziś prezentuję, to idealny pomysł na lunch lub obiad w takie gorące dni jak dziś, kiedy to piszę :)
Myślę, że to również fajna alternatywa dla weselnego rosołku, który w majowe lub czerwcowe gorące dni może być po prostu za ciężki na początek weselnej imprezy :)

A zatem, potrzebujemy:

- 1,5 litra bulionu (warzywny lub mięsno-warzywny)
- pęczek szparagów
- pół szklanki mleka
- pół puszki mleczka kokosowego
- 3 szalotki
- łyżkę masła klarowanego
- kilka plastrów boczku
- sól morska, pieprz, kurkuma

Szparagi płuczemy, odcinamy twarde końcówki oraz główki. Główki odkładamy na bok, a resztę szparagów wraz z szalotkami podsmażamy na maśle przez kilka minut. Następnie zalewamy nasze warzywa bulionem i gotujemy aż szparagi będą miękkie (ok. 10-15 minut). Doprawiamy przyprawami. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładki krem i stopniowo dolewamy mleko i mleczko kokosowe, ponownie wstawiamy na ogień i chwilkę gotujemy.

Główki naszych szparagów gotujemy w wodzie lub na parze przez ok. 2 minuty. Boczek kroimy na cieniutkie paseczki i podsmażamy na chrupiąco.
Zupę podajemy wraz z główkami szparagów i plastrami boczku.

przepis na zupę szparagową, co zamiast rosołu na ślubprzepis na zupę szparagową, co zamiast rosołu na ślub przepis na zupę szparagową, co zamiast rosołu na ślub
Smacznego!
Dajcie znać jakie Wy lubicie potrawy ze szparagów!

Tekst i zdjęcia: Anna Cupczyńska
www.kolorselektywny.pl

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Skomentuj