Sposób na Teściową. Abcslubu od Kuchni i Selektywnie o smakach

Zaczynamy nowy rozdział! Rozdział kulinarny. Abcslubu od Kuchni. A co! Będziemy Was raczyć smacznymi potrawami, przepisami i pięknymi zdjęciami spod ręki Ani Cupczyńskiej (Selektywne Smaki).

Będziemy podpowiadać, jak znaleźć sposób na trudną Teściową rodem z kawałów lub też jak przyjemnie wydać kolację dla bliskich. Będziemy opowiadać jak zrobić coś zdrowego i pysznego na wieczór panieński lub na kolację we dwoje. Ot nowy pomysł dla Was.

sposób na teściową
Zaczynamy dziś na OSTRO! Sposobem na Teściową

Lekko. Sezonowo. Lokalnie. Z nutką pikanterii.

W życiu każdej Panny Młodej nadchodzi taki moment, że poznaje swoją przyszłą teściową. Przychodzi też taki moment, kiedy przygotowuje dla niej i swojego narzeczonego kolację!

Nie znam mężczyzny, który nie zgodziłby się ze stwierdzeniem , że "jego mama to najlepsza kucharka i jej obiadki to najsmaczniejsze pod słońcem jedzenie". A to jedynie dodaje Pannie Młodej jeszcze więcej stresu. Co zatem przygotować dla swojej przyszłej Teściowej na lunch/kolację - tak, aby zadowolić podniebienia Teściowej i jej syna? Ja proponuje Wam coś lekkiego, sezonowego, lokalnego z lekką nutka pikanterii ;)

Prezentuję Wam przepis na pysznego pstrąga z lokalnymi i sezonowymi dodatkami (które powinna docenić każda przyszła Teściowa) W zestawieniu z delikatną surówką, w której znajdą się podstawowe smaki słodyczy, kwaskowości i korzennych warzyw, po to by na końcu poczuć lekką nutkę pikanterii papryczki chilli :) Aby zaznaczyć kto jednak w tym związku rządzi ;)

sposób na teściową

Przepis - jak ugotować Teściową:

Kolacja dla 4 osób

Składniki:
- 4 nieduże filety z pstrąga
- laska kiełbasy Lisieckiej
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- jedna mała cukinia ( a użyłam żółtej)
- jeden nie wielki ogórek szklarniowy - długi
- jedna marchewka
- szparagi
- oliwa
- ocet winny
- sezam
- papryczka chilli
- sól morska
- pieprz
- pół szklanki białego wina lub cydru
- sok z połowy cytryny/limonki

Rybkę filetujemy, następnie dzielimy na mniejsze części (z jednego fileta wychodzą około 3-4 prostokątne części plus reszta, która nadaje się na potem na np. zupę rybną). Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek, gdy się zeszkli zdejmujemy go i wstawiamy rybę skórą do góry. Podsmażamy ok. 1,5 - 2 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki kiełbasę Lisiecką. Po kolejnych 2 minutach dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chilli (kilka plasterków). Po kolejnych 2 minutach podlewamy rybę winem (cydrem) i sokiem z cytryny. Gdy sos odparuje, obracamy rybę na drugą stronę, podlewamy odrobiną oliwy i smażymy niecałą minutę.

W międzyczasie gotujemy szparagi na parze.

Sałatka:

Cukinię, ogórka i marchewkę myjemy, suszymy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy długie paski z każdego warzywa i układamy na talerzach. Gdy czynność skończymy, warzywa posypujemy sezamem, pokrojoną papryczką i polewamy oliwą i octem. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

Pstrąga serwujemy podanego na sałatce wraz z dodatkami: kiełbaską, szalotką i świeżą natką pietruszki oraz ugotowanymi szparagami.

sposób na Teściowąsposób na teściowaspósób na Teściowąsposob na tesciowa, przepis na pstrągasposob na tesciowasposob na tesciowasposob na tesciowasposób na Teściową

Dajcie znać jak Wam poszło!
Smacznego!

Tekst, zdjęcia i wykonanie dania: Anna Cupczyńska, Kolor Selektywny
www.kolorselektywny.pl

Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Skomentuj