O obsłudze hotelowej, o niemiłych kelnerach, o smacznych przystawkach czyli jak ważny jest wybór miejsca na wesele i sprawdzenie personelu

Gdyby można było rozdawać czerwone i żółte kartki, takie jak za przewinienia na meczu, to ostatnio rozdałybyśmy ich kilka...Cool

Zawsze ceniłyśmy jakość obsługi, bo to klucz udanego biznesu. Ale teraz, w dobie kiedy konkurencja nie śpi, a wszyscy wyprzedzają się w chwytach marketingowych, jakość obsługi w restauracji czy hotelu powinna być priorytetem...
... niestety nie wszędzie o tym wiedzą.

W ostatnich tygodniach, kiedy wędrujemy między jedną sesją a drugą, kiedy zmęczone słońcem lub uciekające przed deszczem poszukujemy nowych obiektów i kiedy chcemy miło i sympatycznie zamówić coś do picia, okazuje się, że prawda bywa okrutna.

Na moje pytanie do kelnerki:
- Co Pani poleca dziś na obiad?
Kelnerka odpowiada nieprzyjemnym tonem:
- proszę zajrzeć sobie w menu! Laughing

Przy zamówieniu kawy w dobrej restauracji Pan sugeruje:
- Proszę sobie po nią przyjść, bo ja nie będę nosił na taras.Laughing

I tu zachodzi pytanie - Kto tu jest dla kogo?
Nieswojo się robi, kiedy przy najprostszych zamówieniach widzę niechęć na twarzach osób z obsługi. A potem zapala się światło - ciekawe czy właściciel o tym wie?
Ale najgorszą rzeczą która może nam się przytrafić, to niekulturalny,  nieprzyjemny manager. Wszak ryba psuje się od głowy.
Uciekajcie wtedy i nigdy tam nie wracajcie ;-)
Na szczęście więcej jest takich miejsc, gdzie dobra obsługa to podstawa biznesu.
Dywagacji o kulturze można by poświecić tysiące postów... ale myślę, że warto przy wyborze hotelu czy restauracji sprawdzić jego obsługę wcześniej, udając zwykłego klienta.

A zatem:
1. sprawdź jak cię wita obsługa w restauracji (również na recepcji - to tam w razie wyboru miejsca na wesele będą trafiali Twoi goście)

2. sprawdź szybkość reagowania kelnerów (bardzo ważne! siedzieć 20min bez przyjętego zamówienia to skandal)

3. sprawdź poprzez pytania do kelnera znajomość karty menu (jeśli wie o czym mówi, został właściwie przeszkolony do pracy)

4. sprawdź jak inni kelnerzy reagują na gości

5. sprawdź jak podano Ci Twój posiłek (na twoim przyjęciu weselnym szybkość i precyzja podania będzie równała się z zadowoleniem Twoich gości weselnych)

6. sprawdź czy jedzenie jest smaczne, kawa dobrze zaparzona, a zimne napoje podane właściwie. Popatrz na wielkość dań

7. sprawdź czystość naczyń, talerzy, szklanek i serwetek

8. przypatrz się detalom

9. sprawdź czystość łazienek (oraz czy jest mydło, ręczniki)

danie na ślub i wesele


Jeśli to wszystko będzie na plus - umów się z managerem.

A wtedy:
1. sprawdź czy manager jest przygotowany z oferty

2. sprawdź czy reaguje na Wasze potrzeby

3. sprawdź czy oferta może być elastyczna (przecież nie wszyscy mogą chcieć rosół ;))

4. poproś o rekomendacje

Oczywiście często przy wyborach miejsca na wesele kierujemy się lokalizacją! Owszem, to ważne, ale sprawdzajcie detale, żeby goście nie mówili o Waszej imprezie "głodne wesele",
Mamy swoje typy.
Tak, tak... ciekawe czy pokrywają się z Waszymi?

Piszcie do nas o miejscach w których bywacie na: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Tekst: Redakcja abcslubu.pl

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj