Ślub w Wielkanoc - weselne menu i przepis na świąteczny makowiec

Organizujecie ślub i przyjęcie weselne w okresie Świąt Wielkanocnych? Zastanawiacie się, jakie menu wybrać? Szef kuchni Holiday Inn Kraków City Center podpowiada, na jakie dania warto postawić w wiosennym menu weselnym:

 

 Propozycja Menu weselnego

Przystawka zimna 

Rolada z halibuta z serniczkiem z riccoty z cytrynową pianką i plastrami marynowanej gruszki w winie

***

Zupa 

Pomidorowe cappuccino z kremem z kalafiora z prażoną szynką parmeńską

***

Danie główne 

Indyk faszerowany liśćmi szpinaku i kozim serem z puree z botwinki,

sałatką z truskawek z czarnym sezamem i kiełkami słoneczka

***

Deser 

Wiosenna sałatka z fig i malin z sorbetem koniakowym i sosem z szampana

Bufet przekąsek:

Filet z kaczki z salsą z mango i kolendry

Pieczony kotlet z prosięcia z Panna Cottą śliwkową

Pasztet z zająca zapiekany w cieście francuskim

***

Sałatka z roszponki, rukoli i gorgonzoli

Tatar wołowiny z jajkiem przepiórczym

Wybór zielonych sałat , dodatków i dressingów do własnej kompozycji

***

Dania gorące serwowane serwowane podczas wieczoru: 

Duszona cielęcina w warzywach z sosem śmietanowo-limonkowym

Tarta z łososia z suszonymi pomidorami i karczochami, zapiekana parmezanem

***

Bufet słodki:

 Wybór ciast z naszej cukierni

Owoce krojone


Przepis na świąteczny makowiec:

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

5 szklanek mąki pszennej + do podsypywania
200ml letniego mleka
150 g margaryny ( lub masła ), roztopionej, ochłodzonej
6 żółtek (białka odłożyć do masy)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:

500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Ponadto:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/ papier do pieczenia
olej

Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) dodać trochę mąki i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wykonanie masy makowej:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Następnie ciasto drożdżowe podzielić na trzy równe części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby.

Piec w temperaturze 170- 180 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

Propozycja przepisu na świąteczny makowiec została przygotowana przez Cukiernika – Andrzeja Kowalika z Hotelu Holiday Inn Kraków City Center.

Tekst: Holiday Inn Kraków City Center
www.hik.krakow.pl

Fot 1: Izabela Sekuła / JakMotyle.pl, bukiet: Paper Flower Art, Bogna Trętko
Fot 2: Foter.com

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Skomentuj