Propozycja Menu weselnego
Przystawka zimna
Rolada z halibuta z serniczkiem z riccoty z cytrynową pianką i plastrami marynowanej gruszki w winie
***
Zupa
Pomidorowe cappuccino z kremem z kalafiora z prażoną szynką parmeńską
***
Danie główne
Indyk faszerowany liśćmi szpinaku i kozim serem z puree z botwinki,
sałatką z truskawek z czarnym sezamem i kiełkami słoneczka
***
Deser
Wiosenna sałatka z fig i malin z sorbetem koniakowym i sosem z szampana
Bufet przekąsek:
Filet z kaczki z salsą z mango i kolendry
Pieczony kotlet z prosięcia z Panna Cottą śliwkową
Pasztet z zająca zapiekany w cieście francuskim
***
Sałatka z roszponki, rukoli i gorgonzoli
Tatar wołowiny z jajkiem przepiórczym
Wybór zielonych sałat , dodatków i dressingów do własnej kompozycji
***
Dania gorące serwowane serwowane podczas wieczoru:
Duszona cielęcina w warzywach z sosem śmietanowo-limonkowym
Tarta z łososia z suszonymi pomidorami i karczochami, zapiekana parmezanem
***
Bufet słodki:
Wybór ciast z naszej cukierni
Owoce krojone
Przepis na świąteczny makowiec:
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
5 szklanek mąki pszennej + do podsypywania
200ml letniego mleka
150 g margaryny ( lub masła ), roztopionej, ochłodzonej
6 żółtek (białka odłożyć do masy)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/ papier do pieczenia
olej
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) dodać trochę mąki i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić na trzy równe części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby.
Piec w temperaturze 170- 180 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
Propozycja przepisu na świąteczny makowiec została przygotowana przez Cukiernika – Andrzeja Kowalika z Hotelu Holiday Inn Kraków City Center.
Tekst: Holiday Inn Kraków City Center
www.hik.krakow.pl
Fot 1: Izabela Sekuła / JakMotyle.pl, bukiet: Paper Flower Art, Bogna Trętko
Fot 2: Foter.com