Wina do weselnego menu

Wiemy już, że warto podać wina na weselu. Wiemy, jakie ilości butelek powinniśmy przygotować. Kolejna sprawa dotyczy tego, jakie konkretnie wina podać do weselnego menu. Wino, jak każdy alkohol, pobudza łaknienie i pomaga w spożywaniu potraw. Warto jednak pamiętać o tym, że smaki potraw wpływają na smak wina i odwrotnie i zastosować się do kilku reguł.

wino na wesele, jakie wino na wesele

Kiedyś sytuacja była łatwiejsza - obowiązywały proste zasady łączenia wina z potrawami, a i samych win było na tyle niewiele, że nie było problemów z doborem. Świadczy o tym fragment libretta z operetki „Gasparone” Karla Millöckera: „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze. Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkieA szampany wie i kiep można podczas po i przed.”

Dziś, kiedy mamy olbrzymi, wybór nie tylko win, ale także dań, mogą pojawić się trudności z doborem… Łączyć wina z potrawami możemy na kilka sposobów. Najprostszy sposób to jedzenie tego, co się lubi, i picie również tego, co się lubi. Klasyczna szkoła łączenia potraw z winami mówi z kolei o harmonii, czyli o dostosowaniu, wina do najbardziej dominującego składnika każdego dania. Jest to metoda stosunkowo łatwa do opanowania w podstawowym stopniu. Głównym założeniem jest dopasowanie ciężaru wina do głównego, „najcięższego” składnika potrawy, np. czerwonego mięsa lub ryby.

I tak dobrym wyborem do krwistego steka będzie podanie dobrze zbudowanego wina czerwonego, a do krewetek z grilla – lekkiego wina białego. Ostatnie podejście, szkoła kontrastów, stawia na pierwszym planie przeciwieństwo potraw i win. Polega ona na łączeniu wybitnych win z prostymi daniami, a prostych win z wykwintnymi daniami. Bardzo łatwo możemy jednak doprowadzić do sytuacji, gdy to potrawa zdominuje wino albo odwrotnie, wino zdominuje potrawę tak, że będzie ona dla nas zupełnie bez smaku (w wersji optymistycznej) albo jej smak będzie niezbyt przyjemny (wersja pesymistyczna). Podczas wesela, kiedy często gościmy osoby, które piją mało win lub osoby, których gust nie jest nam dobrze znany. Z tego powodu wesele nie jest dobrym czasem na eksperymentowanie i najbezpieczniejszym wyjściem będzie wybór szkoły klasycznej, podobieństw.

Jeśli w menu mamy:

Ryby - podajemy lekkie i ciężkie białe wina, ewentualnie wina różowe;
Białe mięsa — podajemy ciężkie wina białe lub lekkie wina czerwone;
Czerwone mięsa - podajemy lekkie i ciężkie wina czerwone;
Przekąski, wędliny – podajemy lekkie i ciężkie wina białe, lekkie wina czerwone;
Sałaty – podajemy wina musujące, lekkie wina białe, wina różowe;
Desery – podajemy białe i czerwone wina słodkie.

Ważna uwaga — jeżeli mamy potrawę w sosie wino dobieramy do sosu! Nie podałem tu żadnych nazw win ani szczepów. Te zależą od konkretnego przykładu dania. Można się jedna pokusić o stworzenie tutaj pewnych ram, stałych, niezmiennych połączeń, które w dużym stopniu gwarantują sukces doboru win.

Gdy w menu pojawia się:

Tuńczyk — dobrym rozwiązaniem jest podanie Rieslinga alzackiego albo lekkiego Pinot Noir; jeśli tuńczyk jest w postaci sałatki, zwłaszcza z majonezem, sugerowałbym mozelski Riesling, albo Chardonnay;
Łosoś wędzony – podajemy Chablis, beczkowane Chardonnay oraz lepszej klasy Rieslingi alzackie;
Jaja – podajemy wina musujące, proste Chardonnay;
Cielęcina — jeśli jest w sosach dobrze będzie podać do dania Chardonnay, Riesling albo Viognier;
Kurczak (zwłaszcza De Volaille) – podajemy Chardonnay beczkowe, ViognierPinot Gris;
Wieprzowina – możemy podać Viognier, niebeczkowane Chardonnay;
Schabowy możemy połączyć z Gruner Veltliner,
Wieprzowina w ziołach - Soave albo Pinot Grigio
Bażant — podajemy czerwone Burgundy, Tempranillo Crianza Ribera del duero, Barbera d'Alba;
Dziczyzna (bigos) – możemy podać dojrzałe Cabernet SauvignonSyrah, Barbera d'Alba;
Wołowina smażona – pasować będzie dojrzałe czerwone Bordeaux, Chateauneuf du Pape;
Dania z sosem grzybowym (borowikowym) – podajemy Tempranillo Reserva Ribera del Duero albo z Rioja;
Dania (sałatki) z sosem vinegraite – możemy podać Rieslinga z Alzacji, Tokaja Furmint;
Owoce: ananas, banany, brzoskwinie, pomarańcze — Riesling Auslese albo Beerenausleseewentulalnie ogólnie wina Late harvest;
Sernik – podajemy Riesling ausleseEiswein;
Tiramisu – tutaj pasuje Sauternes, Gewurztraminer.

Na koniec ważna uwaga. Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze serwowanych win. Wina białe w temperaturze pokojowej nabierają kwasowości, a w miesiącach letnich przy upalnej pogodzie mogą one być wręcz niepijalne. Trzeba wcześniej uzgodnić z kelnerami sposób podawania wina oraz jego przechowywania. Wino białe oraz musujące muszą być bezwzględnie schłodzone, tak więc idealnym rozwiązaniem byłby coolery na stołach (małe wiaderka do chłodzenia win). W ostateczności można po prostu stopniowo wyjmować je z lodówki. W najniższej temperaturze, 6-10 stopni, podajemy zwykłe białe wina, lekkie słodkie (jak eiswein) oraz musujące. Pełne, beczkowe białe wina oraz cięższe słodkie (rieslingi auslesegewurztraminery) podajemy w temperaturze 10-13 stopni, a czerwone w temperaturze pokojowej. Warto wiedzieć, że określenie „temperatura pokojowa” pochodzi z czasów, gdy centralne ogrzewanie nie było znane, a ówczesna temperatura pokojowa wynosiła najwyżej 18 stopni. I właśnie w takiej temperaturze, 15-18 stopni, podajemy wina czerwone Warto więc wcześniej uzgodnić z kelnerami, by również wina czerwone były lekko schładzane (10-15 minut w lodówce) przed podaniem ich na stół. Jak Państwo widzą, dobrze dobrać wino do weselnego menu nie jest wcale łatwo... Najlepszym i najłatwiejszym sposobem na trafny dobór win jest rozmowa z naszym Specjalistą. Zapraszamy!

Tekst: Piotr Butkiewicz, Doradca Klienta w Piwnicy Smaków
Zdjęcia: Piwnica Smaków
www.piwnicasmakow.pl

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj

Piwnica Smaków powstała, ponieważ wino to nasza pasja, którą chcemy się dzielić. Pomożemy dobrać wina na wesele lub event, a nasi specjaliści przygotują dla Was lub Waszych znajomych degustację komentowaną, podczas której poznacie i spróbujecie naszych win. Wszystko po to, aby i Państwa "zarazić" pasją do wina...

www.piwnicasmakow.pl