Abcslubu od kuchni: Przepis na białą, bezową damę czyli Beza Pavlova

Niekwestionowanie głównym "punktem" wieczoru jest Ona. Panna Młoda w pięknej bieli. Tego dnia wszystkie oczy gości skierowane są w jej stronę, powinna być w centrum zainteresowania każdego... Powinna czuć się jak prawdziwa królowa.
A jak to jest wśród deserów?

Chyba się ze mną zgodzicie, że nie wątpliwie Królową deserów jest Beza Pavlova!!
Piękna, biała, słodka... po prostu Biała Dama na talerzu!

przepis na bezę pavlowej
W tym wydaniu towarzyszy jej orszak mniejszych bezików ze słodko kwaśnym sosem z mango i malin. Do zrobienia bezy zbierałam się długo, cóż wzbudza postrach chyba u każdego :)
Ale spokojnie, to ten rodzaj przepisu gdzie musimy trzymać się skrupulatnie opisu, dodać dużo miłości od siebie i cierpliwie czekać jak deser pięknie nam rośnie :) Jeśli jednak dalej nie wierzycie, że Wam się uda, zawsze możecie wziąć do pomocy kogoś z kim "stanie przy garach" sprawia Wam wiele przyjemności... :) Ja tak właśnie zrobiłam :) Dzięki Ola za pomoc!
Jeśli z jakiegoś powodu, beza jednak nie urośnie pięknie okrągła, to zachęcam Was do eksperymentu i zrobienia deseru w formie pucharkowej - na pewno warto nie marnować bezy, bo czasem ta, która nie wygląda zbyt urodziwie okazuje się przepyszna!

Przepis

Beza:
5 białek
250g cukru
łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie bardzo powoli dodawać cukru ciągle ubijając. Na końcu dodać ocet i mąkę.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej narysować dwa okręgi o średnicy 15cm i 20cm).
Bezę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po kilku minutach zmniejszam temperaturę do 150°C i piekę 80 minut, a następnie przez 90 minut studzę w piekarniku.

Masa:
mały kubek śmietanki kremówki
serek mascarpone
cukier trzcinowy (1/3 szklanki)
owoce (najlepiej sezonowe)

Śmietankę ubić, dodając po trochu cukru, a następnie dodać serek.

Bezę wyłożyć na talerz lub paterę, posmarować kremem, przykryć drugą bezą i znów posmarować kremem. Na wierzchu ułożyć owoce.

przepis na bezę pavlowej przepis na bezę pavlowej

Sos do małych bezików:
mango
garść malin
odrobina soku z pomarańczy

Mango pokroić drobno i podsmażyć na patelni razem z sokiem przez kilka minut do momentu, aż uzyskamy gęsty sos. Wystudzony sos z mango przełożyć do blendera i razem z malinami zmiksować na gładką masę. Sosem polać małe beziki.
przepis na bezę pavlowej
Sosem można też polać torcik ;)

Tekst, zdjęcia i wykonanie deseru: Anna Cupczyńska, Kolor Selektywny
www.selektywnesmaki.blogspot.com

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj